Kermainen kanttarellipasta

Lähiruokaa suosiessa on järkevää suosia sesonkiruokaa. Sesonkiruoka on kaupoissa tuoretta ja itse kerättynä vielä tuoreempaa. Sienien satokausi ajoittuu syksyyn ja ensimmäisenä kypsyvät muun muassa kanttarellit, joita voi kerätä jo kesän aikana. Usein koivumetsässä kasvava keltainen sieni on arvostettu ruokasieni makunsa vuoksi. Mikäli läheltä poimituista sienistä tahtoo nauttia pitkin vuotta, kannattaa kanttarelli eli keltavahvero pakastaa tai kuivata.

Kanttarelli on maukas ainesosa

Aromikas kanttarelli maustaa ruoan kuin ruoan, mutta parhaimmillaan se on päästessään itse ruoan pääosaan. Lempeä pasta ja kermainen kastike sopivat kanttarellin kavereiksi paremmin kuin hyvin. Pastaruoka on erinomainen tarjottava vieraille, sillä se valmistuu nopeasti ja vaivattomasti. Arjen keskelle se tuo ripauksen ylellisyyttä.

Ainekset (4 hlö)

1 sipuli

3 dl kanttarelleja

1 rkl voita paistamiseen

1 valkosipulinkynsi

2 dl kuohukermaa

½ tl valkopippuria

ripaus muskottipähkinää

suolaa

parmesania

Mieleistä pastaa neljälle, esimerkiksi fettuccinea

Valmistusohjeet

Tarkista onko kanttarelleissa multaa. Jos ne ovat kovin multaisia, voit puhdistaa niitä pullasudilla harjaamalla. Sieniä ei suositella pestävän, sillä vesi tekee niiden pinnasta limaisen ja irtomulta lähtee pois harjaamalla.

Laske sitten reilusti vettä kattilaan ja laita vesi kiehumaan. Odotellessasi veden kiehumista, pilko sipuli pieneksi ja pienennä kanttarelleja hieman. Palaset saavat jäädä hieman reiluiksi, sillä sieni pienenee paistaessa. Jos sienet ovat kovin pieniä, ne voi paistaa kokonaisina. Toimi makusi ja mieltymystesi mukaan. Hienonna valkosipuli.

Kun vesi kiehuu, lisää siihen pasta. Paista sipuli, valkosipuli ja kanttarellit voissa. Älä käristä. Kun ainekset on kuullotettu kullanruskeiksi, lisää joukkoon kerma ja mausteet. Tarkista suolan määrä maistamalla. Hauduta sen aikaa, kun odotat pastan valmistumista.

Kun pasta on valmista, kaada vedet pois ja lisää kanttarellikastike pastan joukkoon ja sekoita. Halutessasi voit maustaa pastaa myös rosmariinilla. Annostele pasta lautaselle ja lisää makusi mukaan parmesanijuustoa. Ruokajuomaksi sopii halutessasi hapokas valkoviini.

Jälkiruoaksi kanttarellipastan kanssa sopii esimerkiksi kirpeän marjainen rahka tai sitruunalla maustettu juustokakku. Kokoa ateria makuja rakentamalla ja pidä mielessä kokonaisuus – Suomen luonto tarjoaa eväät ja raaka-aineet tähän. Läheltä saa usein parasta!