Lähiruokaa luomutuotteista

Mitä luomuruoka on

Luomuruoka tarkoittaa ruokaa, joka on valmistettu sellaisista raaka-aineista, jotka on tuotettu ilman keinotekoisia kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita. Raaka-aineina ruuassa voivat olla luomuliha ja -kala, luonnonmukaisesti tuotetut maitotuotteet, luonnonmukaisesti tuotetut ja kerätyt sienet, marjat ja hedelmät sekä luonnosta kerätyt marjat, jotka eivät sijaitse teollisuuslaitosten tai teiden varsilla. Luonnonmukaiset tuotteet otetaan talteen sellaisilla menetelmillä, että luontoon, maaperään eikä ilmaan tule saasteita. Luonnonmukaiset tuotteet säilötään isoäitien ja -isien hyväksi havaituilla menetelmillä. Elintarvike- ja ravitsemustieteitä voi opiskella Helsingin yliopistossa ja siellä on tarjolla kaksi tutkimusaluetta, mm. raaka-aineista elintarvikkeiksi ja ruuan laatu ja hyvä ravitsemus. Ruralia-instituutti julkaisee tutkimuksia sekä kirjoituksia liittyen mm. luomu- ja lähiruokaan.

Mistä voi tunnistaa luomulähiruuan

Jos kuluttaja tahtoo kotimaista luomulähiruokaa, kaupungissa lähin luomulähiruoka löytynee torilta, josta voi ostaa tuoreena kalaa sekä vihanneksia. Ne ovat samalla lähiruokaa, jos myyjä kertoo, että tuotteet tulevat oman paikkakunnan tuottajilta. Torilla on yleensä tarjolla tavallista lähiruokaa eli tuotteita, jotka eivät ole luomua. Jotkut kauppaketjut ovat ottaneet valikoimiinsa luomulähiruokaa, jonka hinta on yleensä kalliimpi kuin perinteisesti tuotettu ruoka. Sitä löytyy kaupoista omalta osastoltaan. Lisäksi Internetissä on mm. luomuliiton sivuilla luetteloita tuottajista, jotka myyvät tuotteitaan verkkokaupassaan tai suoraan tuottajan tilamyymälästä.

Yleensä luomutuotteita tarjoava esittelee tuotteensa kiinnittämällä kyltin, jossa on luomumerkki ja joka voi olla EU:n lehtimerkki vaaleanvihreällä pohjalla. ja siinä on lehden muotoon laitettu Euroopan Unionin tähdet. Luomun voi tunnistaa Aurinkomerkistä, jossa lukee Luomu vihreävalkoisella pohjalla. Aurinkomerkki kuvaa vihreän pellon takaa nousevaa aurinkoa, joka on osatekijä kasvien fotosynteesissä. Luomuliitto voi myöntää tuottajilleen Luomu Leppäkerttu -merkin ja se edellyttää, että tuottaja noudattaa EU:n luomuasetuksen ehtoja. Samoin edellytetään biodynaamista viljelyä harrastavilta Demeter-merkin saajilta, että he noudattavat kyseistä luomuasetusta. Ruotsinsuomalaiset luomuviljelijät voivat hankkia Krav-merkin osoituksena, että he noudattavat luonnonmukaisia tuotantosuunnitelmia.

Luomulähiruuassa ei käytetä teollisia säilöntäaineita ja ruuat yleensä pakataan valkaisemattomaan paperiin tai ruskeaan pahviin tai kierrätettäviin tölkkeihin. Voidaan olettaa, että tuotteiden säilyvyys on lyhyempi kuin perinteisesti tuotetuilla ruuilla. Yleensä luomulähiruoka käytetään tai valmistetaan ruuaksi välittömästi ja nautitaan. Jos ruokia joutuu säilyttämään, umpioiminen, kuivattaminen, käyttäminen ja suolaaminen ovat parhaita säilöntämenetelmiä edelleen.