Maksuton kouluruoka täyttää jo 70 vuotta

Jokaiselle suomalaiselle esi- ja peruskoulun oppilaalle sekä lukion ja ammattikoulun opiskelijalle on tarjottu maksutonta kouluruokaa jo 70 vuoden ajan, vuodesta 1948. Nykyisin maksuttoman aterian nauttii päivässä noin 900 000 lasta ja nuorta. Terveellinen ateria on olennainen tekijä lapsen hyvinvoinnissa, ja kouluruoan tarkoituksena onkin opettaa lapsille ja nuorille terveellisen ruoan merkitystä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria.

Kouluruokailuissa on otettu huomioon myös erikoisruokavaliot. Joskus esimerkiksi terveydelliset syyt, kuten allergiat, voivat olla syynä poikkeavaan ruokavalioon. Toisinaan syynä saattavat olla uskonnolliset näkemykset. Nykyään yhä useampi syö ruokalistasta poikkeavia aterioita eettisistä syistä. Kouluruokailu on osa oppilashuoltoa, joten jokaisella on oikeus saada ruokavalioonsa soveltuvia aterioita. Erityisannoksista on usein mahdollista saada näytille ruoka-aine luettelo, jotta voidaan varmistaa annoksen sopivuus syöjälle.

Kouluruoan hinta vaihtelee suurestikin eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla lapset saattavat syödä kuusikin euroa edullisempaa ruokaa kuin ikätoverinsa Itä-Suomessa. Selittävä tekijä suurelle hintaerolle saattaa olla muun muassa lasten määrä, joka on pienissä kunnissa huomattavasti pääkaupunkiseutua pienempi.

Kautta aikain kouluruoka on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan. Makuasioista ei kuitenkaan voi kiistellä, ja toisten karttamat ja syvästi inhoamat ruoat saattavatkin olla toisten suosikkeja. Monille kouluruoka on kuitenkin jättänyt lämpimät muistot, jotka ovat edelleen mielessä aikuisiälläkin. Kouluruoasta pyritään tekemään terveellistä suomalaista perusruokaa, joka maistuu mahdollisimman monelle.

Kouluruoan 70-vuotisen juhlavuoden kunniaksi tehdyssä kyselyssä selviää, että parhaiten suomalaislapsille maistuu perunamuusi ja lihapullat. Listan kärkeen ylsivät myös muun muassa makaronilaatikko, pinaattiletut sekä kalapuikot. Voidaan siis sanoa, että perinteiset kotimaiset maut ovat suomalaislasten mieleen.

Kouluruokatottumukset vaihtelevat suurestikin maittain. Maksuton kouluruoka on maailmalla harvinaisuus. Suomi ja Ruotsi tarjoavat ainoina maina maailmassa kaikille oppilailleen päivittäin maksuttoman kouluruoan. Maksullista kouluruokaa on kuitenkin saatavilla useassakin maassa. Tällöin päämaksajina ovat lasten vanhemmat, usein kuitenkin valtion ja kuntien tuella. Matalan elintason maissa kouluruokailun perimmäisenä tehtävänä on helpottaa lasten aliravitsemusta ja nälkää.