Ohjeita hyvään ruokaan.

Hyvä ruoka on tietenkin mielipidekysymys, eikä voi olettaa että samat asiat miellyttävät kaikkia – ei ruoassa eikä muillakaan osa-alueilla. Mutta mikä sitten tekee hyvän ruoan? Onko se pelkkä maku? Raaka-aineet? Ulkonäkö? Hinta-laatusuhde? Mielipideasioista ei voi kiistellä, mutta nämä ohjeet eivät perustu mielipiteisiin vaan faktoihin.

Alla käsitellään erilaisten raaka-aineiden ja niihin liittyvien valintojen välisiä eroja. Mitä seurauksia yksilön valinnalla voi olla ympäristöön, luontoon ja jopa omaan lähialueeseensa?

Raaka-aineet

Hyvän ruoan peruspilari on toimivat, laadukkaat raaka-aineet. Vaikka toisin voisi luulla, on lopputuloksen kannalta erittäin merkittävää se, mistä ja mitä ostat.

Nykyään ihmisiä kehotetaan suosimaan luomua – eikä suotta. Se on laadukas ja ympäristöystävällinen valinta. Vaikka luomun merkitys on puhekielessä toisinaan häilyvä, ennen kaikkea sillä viitataan luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin tai esimerkiksi kosmetiikkaan. Tällöin käytetään sovittuja tuotantomenetelmiä, jota myös valvotaan.

Luomuruoassa yhdistyy niin eettisyys, kuin laatukin. Kun erilaisten myrkkyjen, lääkkeiden ja torjunta-aineiden käyttöä valvotaan, on puhtaampien elintarvikkeiden saanti taattu.

Toinen huomion arvoinen asia on lähiruoka ja sen maksimaalinen hyödyntäminen. Omalla lähiseudullasi on varmasti niin lihan, kuin vilja- ja maitotuotteidenkin tuottajia. Heitä tukiessasi varmistat muun muassa alueesi tuotannon sekä työllisyyden jatkuvan, mutta lähiruoan etu on molemminpuolinen. Tärkeimpinä tekijöinä pidetään tuoreutta, alkuperätietoa ja puhtautta.

Sitä paitsi – onhan se fiilikseltään erilaista syödä oman kylän kasviksia, saati kaukaa, toisesta kaupungista kuljetettuja vastaavanlaisia. Maku on eittämättä parempi ja raikkaampi!

Raaka-aineita valittaessa ei aina kannata mennä halvimman perässä, vaikka toisinaan se saattaa olla ainoa vaihtoehto. Kuitenkaan esimerkiksi kasvisten kilohinnat eivät yleensä poikkea toisistaan kovin suuria summia, joten ehkä ensi kerralla voit valita ulkomaisen tomaatin sijasta lähituottajan luomutomaatin. Hinta saattaa olla hieman korkeampi, mutta huomaat eron varmasti laadussa. Lisäksi tuet paikallista yrittäjää ja varmistat omalta osaltasi hänen elantonsa.

Toisille pienet makuerot ruokien raaka-aineissa saattavat olla yhdentekeviä – ja sekin on täysin sallittua. Ruoan laatuun ja makuun, sekä ekologisuuteen voi vaikuttaa monilla muillakin tavoilla.

Siitä huolimatta, suosittelen ensi kerralla ruokakaupassa vilkaisemaan uusia, erilaisia vaihtoehtoja. Se on täysin ilmaista!