Suomalaisten ravintolakäynnit edelleen nousussa

Hyviä uutisia kulttuuri- ja kulinaristipiireistä – suomalaiset syövät yhä useammin ulkona!

Nykyään suomalaiset käyvät ravintoloissa keskimäärin kuusi kertaa kuukaudessa, ja noususuhdanne on jatkunut jo useamman vuoden. Vuodesta 1985 ravintolakäynnit ovat peräti tuplaantuneet.

Miksi ravintolaan?

Miksi ravintolaan sitten ylipäätään mennään? Internetin keskustelupalstoilta löytyy monenlaisia mielipiteitä:

Samankaltaiset tulokset ja mielipiteet käyvät ilmi myös matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tutkimuksesta. Yhä useammin suomalaiset arvostavat nopeaa syömistä vapaa-ajalla, kun taas työlounaiden ja erityisen halpojen aterioiden suosio on pudonnut.

Iltalehti kokosi yhteen viisikymmentä parasta ravintolaa ympäri Suomea.

Ravintolaan halutaan nykyään mennä perheen kesken, rentoutumaan ja seurustelemaan. Kun kenenkään ei tarvitse häärätä keittiössä, on ilmapiiri rennompi ja keskustelu onnistuu paremmin. Ravintolakäyntejä pidetään edelleen niin sanotusti ”arjen luksuksena” – eikä ihme.

Mitä ravintolalta odotetaan ja mitä siellä tilataan?

MaRan tekemän tutkimuksen mukaan ravintolamaailmassa nousussa ovat nykyään melko perinteiset ruoat kuten pitsat ja hampurilaiset, kun taas laskussa ovat maitotuotteet ja kokoliha. Yhä useammin maksetaan kortilla, käteisen jäätyä arkipäivässä muutenkin taka-alalle. Lisäpisteitä ruokailijoilta saa myös take away mahdollisuus, nopeus ja tietenkin laatu. Vähemmän arvostetaan henkilöstöravintoloita sekä superhalpoja annoksia.

2000-luvulla muutosta on tapahtunut useissa asioissa. Henkilöstö – ja opiskelijaravintolat ovat menettäneet suosiotaan, kuten myös lounasruokailut illallisiin nähden. Hampurilaiset ja pitsat ovat pääruokana useammin kuin perinteiset liha – ja kalaruoat, ruokajuomana toimii edelleen useammin vesi kuin viini.

Jokaiselle jotakin

Osasyy ulkona syömisen yleistymiseen lienee tarjonnan monipuolisuus. Kun vielä muutama vuosikymmen taaksepäin ravintolakäyntien katsottiin olevan vain hyvin tienaavien etuoikeus, on nykyään valikoima laajentunut niin, että jokaiselle kukkarolle löytynee sopiva vaihtoehto.

Eikä hintataso ole ainoa kilpailukyvyltään parantunut asia ravintolamaailmassa. Myös eri tyyliset ravintolat ovat yleistyneet. On meksikolaista, aasialaista, intialaista, italialaista, pikaruokaa, pihviä, fine diningia ja niin edelleen. Kokeilemalla löytää varmasti sen itselle mieluisimman vaihtoehdon.