Villiruoka on lähiruokaa

Suomalainen luonto ja jokamiehenoikeudet mahdollistavat sen, että jokainen voi halutessaan kerätä itse luonnosta villiruokaa itselleen. Suomessa kasvaa villinä lukematon määrä syötäväksi kelpaavia kasveja, marjoja ja sieniä. Lisäksi villiä ruokaa ovat kalat ja riistaeläimet, mutta niiden metsästystä ja pyyntiä säädellään erikseen lailla, joskin onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja aktiviteetteja jokamiehenoikeuksien nojalla. Kasveja, marjoja ja sieniä sen sijaan voi kuitenkin jokainen kerätä ilman maanomistajan lupaa. Villiyrttien keräämistä kutsutaan hortoiluksi.

Villiruoka on suomalaista ruokaa puhtaimmillaan ja aidoimmillaan. Suomalaisen ruokakulttuurin juuret ovat villiruoassa, jota on kerätty ja pyydetty metsistä ja vesistöistä. Maanviljely rantautui ja levisi Suomeen verrattaen myöhään ja erityisesti Sisä-ja Pohjois-Suomessa metsästäminen ja keräily ovat jatkuneet pitkään pääasiallisena ruoan keruumuotona. Marjastaminen ja sienestäminen nousivat erityisen tärkeiksi sotien aikana ja ovat edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja makumaailmaa. Sota-aikana tärkeitä ja paljon käytettyjä villikasveja olivat muun muassa maitohorsma ja voikukka.

Maitohorsmaa voi käyttää parsan tavoin ja voikukan lehdet sisältävät runsaasti rautaa, C-vitamiinia ja A-vitamiinia. Lehtiä voi käyttää esimerkiksi salaatin asemasta ja kukista voi valmistaa vaikka simaa. Nokkosen kerääminen on ollut yleistä ja sen suosio on kasvanut myös viime vuosina. Nokkonen sisältää niin ikään runsaasti rautaa sekä C-vitamiinia ja sitä voidaan ryöpättynä käyttää pinaatin tapaan.

Villiruoissa hiilijalanjälki pysyy yleensä pienenä, sillä ruoka kerätään tai pyydetään itse lähiluonnosta. Sen syöminen ja lisäämineen omaan ruokavalioon tukee monipuolista ruokaympyrää, jonka lisäksi villinä kasvanut ruoka sisältää paljon erilaisia ravintoaineita. Villiruoka on myös ilmaista, varsinkin jos sitä pääsee poimimaan aivan kotinurkilta. Usein tämä on mahdollista, sillä syötäviä kasveja voi löytää kaupungistakin, eikä se vaadi sen suurempaa harrastuneisuutta. Villiruokaa voi jokainen kerätä ja säilöä, marjat, kasvit ja sienet kestävät pakastamisen ja säilömisen hyvin.

Suomalaista villiruokaa löytyy toki myös päivittäistavarakaupoista. Pakastealtaista löytyvät suomalaiset puolukat ja mustikat on kerätty villinä metsistä. Muita arvokkaita luonnonmarjoja ovat muun muassa lakka ja karpalo. Sienistä tärkein on herkkutatti, mutta rouskut ja kanttarellit tekevät myös kauppansa. Sieniä viedään paljon myös ulkomaille.