Lähiruokaa satokauden mukaan

Kotimaista lähiruokaa kannattaa suosia satokauden mukaan. Suomessa kasvukausi on lyhyt ja sen vuoksi samoja raaka-aineita ei saa suomalaisittain tuotettuna ympäri vuoden. Satokautta seuraamalla saa ruokapöytäänsä parhaimmat ruoka-aineet ja samalla ruokavalio pysyy monipuolisena. Satokauden kasviksilla, vihanneksilla ja marjoilla saa lisäksi kevennystä lompakkoon – sesongissa olevat tuotteet myydään usein huokeaan hintaan, sillä tarjontaa on runsaasti. Sesonkiruokaa suosimalla syö helposti myös lähellä tuotettua ruokaa.

Talvi

Talvisesonkiin Suomessa kuuluvat erilaiset juurekset kuten porkkana, peruna, lanttu, nauris, punajuuri, sipuli ja maa-artisokka. Pitkään säilyvät herneet ja pavut kuuluvat myös talviajan sesonkiruokaan, kuten erilaiset kaalit. Monipuolisuutta voi lisätä idättämällä itse ituja. Villiruoasta ja marjojen keräämisestä innostunut on pakastanut kesällä talteen marjat, yrtit ja sienet, joita on helppo lisätä ruokiin ympäri vuoden.

Kevät

Kevät on perinteisesti Suomen leveyspiireillä ollut ravinnollisesti köyhää aikaa, kun talvivarastot alkavat ehtyä. Juurekset, pavut, herneet, kaalit, pakastemarjat, hillot ja säilykkeet kuuluvat pitkään säilyvinä tämänkin sesongin satoruokiin. Aikaisin versovia ja kypsyviä ruoka-aineita ovat muun muassa retiisi ja raparperi. Luonnossa kasvavista kasveista kevät on parasta keruuaikaa nokkosille, voikukille, koivunlehdille, kuusenkerkille ja korvasienille. Keväällä pakastimesta syödään viimeiset marjat seuraavien tieltä.

Kesä

Kesällä kypsyvät marjoista ensimmäisinä mansikat, mustikat, hilla ja vadelmat. Ruokakauppoihin ilmestyy mittavissa määrin kotimaisia kasviksia. Uudet perunat ja porkkanat, salaatti, kurkku, tomaatti, lehtiselleri, yrtit, kesäkurpitsat, herneet, kukkakaalit ja parsakaalit ovat tämän satokauden parhaimmistoa. Osa kasviksista ja marjoista kannattaa säilöä talteen talven varalle, jos mielii syödä kesäkaudella kasvanutta lähiruokaa myös muina kausina.

Syksy

Syksy on tunnetusti sadonkorjuun aikaa ja siksi se on ollut merkittävä vuodenaika jopa kansanhistorian näkökulmasta katsottuna. Satokauden päätteeksi on pidetty kekrijuhlat, iloittu saadusta sadosta ja päätetty kesäkausi juhlallisuuksiin. Tämän kauden ruokalista on laaja, sillä nyt ovat kasvisten lisäksi kypsyneet juurekset, sipulit, loput marjat, hedelmät, sienet ja näiden vielä viljakin on korjattu talteen. Talvea kohden myös keväällä syntynyt lihakarja on kasvanut teurasikään. Satokausien ruokaympyrään kuuluu satokasvisten lisäksi kotimainen, lähellä tuotettu liha, maito- ja viljatuotteet sekä Suomesta pyydetty kala.