Ohjeita hyvään ruokaan

Ruoka tulee vanhan sanonnan mukaan tehdä rakkaudella. Ruoanlaitossa ei välttämättä tarvitse edes ohjetta, voit improvisoida täysin oman tuotoksen. Yleensä mestariteokset syntyvät nimenomaan oman mielikuvituksen kautta. Tämä onkin hyvä esimerkki siitä, mitä edellä mainittu sanonta tarkoittaa. Ruoan ei tarvitse aina olla ihmeellistä ja alusta loppuun asti mietittyä ollakseen maukasta.

Kokin sekä valmistelun merkitys lopputulokseen?

Raaka-aineet käsittelimme jo edellisessä artikkelissa, joten se osio saa tällä kertaa jäädä pois. Toki ilmiselvää on, että raaka-aineiden osuus ruoan makuun ja ulkonäköön on merkittävä.

Mutta mikä muu merkitsee? Muun muassa tekijän intohimo ruuanlaittoon heijastuu usein suoraan lopputulokseen. Oletko joskus syönyt epäonnistunutta ruokaa, jonka tekijä on ollut intohimoinen kokkailija? Ehkä olet, mutta voisi väittää kyseisen tilanteen olevan enemmän poikkeus kuin sääntö.

Rakkaus ja intohimo ruoanlaittoa kohtaan ovat hyviä lähtökohtia ja niillä pääsee pitkälle.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee myös ruokaan. Kun suunnittelet ruoanlaiton huolella ja varmistat, että kaikki tarvittavat aineet löytyvät kotoa, säästyt sekä vaivalta että harmilta.

Ulkonäkö

Ulkonäköasiasta ei voi kiistellä, ei edes silloin kun kyse on ruoasta. Toisinaan annoksen kaunis ja viimeistelty ulkonäkö saattavat parantaa ruoan makua, mutta todellisuudessa kyseessä on vain aistiharha. Samalta ruoka maistuisi, vaikka et tietäisi annoksen ulkonäköä. Kuitenkin ruoan esteettisyys vaikuttaa jollain tapaa meistä varmasti jokaiseen – miksi muuten ravintoloissa panostettaisi niin vahvasti annoksen ulkonäköön ja asetteluun? Ja kuitenkin, vaikuttaa se sitten makuun tai ei, on aseteltu ja kaunis annos aina ilo syöjälleen.

Tuoreus

Raaka-aineiden jälkeen ehkä tärkein tekijä, ainakin allekirjoittaneelle, on annoksen ja ruoka-aineiden tuoreus. Tämä pätee niin ravintola-asiointiin kuin kotona syömiseenkin.

Kun asioit ravintolassa, on itsestään selvää, että odotat saavasi tuoreista aineista varta vasten sinulle kootun annoksen. Toisinaan kuitenkin vihannekset vaikuttavat parhaat päivänsä nähneiltä, tai pahimmassa tapauksessa koko annos on jo vanhentunut. Ei siis oikeasti pilaantunut, vaan esimerkiksi odottanut valmiina jo jonkin aikaa. Tämä vie laadusta äkkiä ison osan.

Sama pätee kauppaostoksiin ja kotikokkailuun. Vanhentuneista tai nahistuneista raaka-aineista ei vaan enää saa niin laadukasta ruokaa, kuin tuoreista vastaavista. Siksi on niin kauppiaiden kuin ravintoloitsijoidenkin vastuulla tarkistaa oman valikoimansa laatu tasaisin väliajoin.